A+ A A-

Гвардейската униформа в повечето страни на света е символ не само на самата армия, но и най-колоритната емблема на държавността. Затова гвардейците от Бъкингамския дворец не могат да бъдат сбъркани с гвардейците от Елисейския дворец. Както и гвардейците от София – с тези от Букурещ.
Непроменена от 1883 г., съществувала в различни епохи, при различни обществени системи, гвардейската униформа днес е доказателство за приемствеността между поколенията.
Тя е най-красивата и най-пищната, вплела в себе си националната символика. В нея са съчетани най-добрите елементи от хусарската униформа и от историческата традиция на българската държава.
Заслуга за създаването на гвардейската униформа имат първият български княз Александър І и командирът на Княжеския Конвой – Александър Мосолов. Създавайки първите рисунки на гвардейската униформа, те имат за модел предпочитаната тогава униформа на най-авторитетната през ХІХ в. войска – конницата. Идеята им се оказва изключително сполучлива. От 1883 г. до днес, гвардейската униформа с малки изключения е запазена в първоначалния си вид.
Гвардейската униформа, в зависимост от сезоните се определя на зимна и лятна. Състои се от гвардейски калпак, мундир, тъмносин брич със сребърни кантове и черни ботуши с шпори.
Зимният вариант на униформата е мундир от малиновочервено сукно, украсен с бели, сърмени орнаменти и сив гвардейски калпак, а летният – бяла куртка с червени орнаменти и бял гвардейски калпак.
Мундирите и в двата варианта на офицерската униформа са богато украсени. Сребърните копчета, изработени във форма на овал наподобяват хляба и така подчертават връзката със земята-хранилница.
Безспорно най-атрактивен в униформата е гвардейският калпак, украсен с “Александровската” звезда и неизменното орлово перо – символ на гордия български дух. През 1881 г. княз Александър І Батенберг учредяна орден „Св. Александър”. От 1883 г. звездата на ордена „Св. Александър” се поставя върху гвардейския калпак. Първоначално гвардейците от конвоя на княза, а след 1899 г. - и генералите от Българската армия носят звездата на калпаците. От 2002 г. практиката да се носи „Александровска” звезда върху гвардейските калпаци е възстановена с малки промени в символиката. Звездата има същата форма като в първоначалния й вид – осемлъчна, сребърна, но с изображение на български лъв върху националния трицвет в медальона. В пръстена е изписано „Национална гвардейска част” .
Освен като звезда на калпака, отличителният знак е разработен и като нагръден знак за личния състав на Националната гвардейска част.
И още нещо, което прави неповторима гвардейската униформа са задължителните за офицера аксесоари – гвардейската сабя и лядунка /парадна офицерска паласка за барут/.
 Красотата на гвардейската униформа впечатлява българи и чужденци, а майсторството на българските майстори, вложено при изработката на отделните детайли е по достойнство оценено на Лондонското изложение през 1907 година.

Към галерия "Гвардейска униформа"

Национална гвардейска част - официален уеб сайт © 2012-2019. Всички права запазени! Изработка и поддръжка на сайта #TAG Web Studio

Информацията в този сайт е публична и може да бъде копирана и разпространявана свободно, като изрично се упомене източника. Неоторизираните опити за добавяне или подмяна на информация са строго забранени. Води се статистика за всички посещения.