A+ A A-

Смяна на караула

 

Смяна на караула

На основание заповед на минисъра на отбраната № ОХ-234/28.03.2012 г. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България се извършва тържествена смяна на почетния гвардейски караул от 12:00 ч. на следните дати:
- 3 март – Националният празник на Република България;
- 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия;
- 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;

- 6 септември – Ден на Съединението;
- 22 септември – Ден на Независимостта;
- 1 ноември – Ден на народните будители;
- 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България;
- 12 юли – Празник на Националната гвардейска част;
- всяка първа сряда в месеца, без месеците декември, януари и февруари.

За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г.
Новите ритуали, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни, пред двореца и сградата на Народното събрание, тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

Национална гвардейска част - официален уеб сайт © 2012-2019. Всички права запазени! Изработка и поддръжка на сайта #TAG Web Studio

Информацията в този сайт е публична и може да бъде копирана и разпространявана свободно, като изрично се упомене източника. Неоторизираните опити за добавяне или подмяна на информация са строго забранени. Води се статистика за всички посещения.