A+ A A-

Г вардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз.Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 година оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон.Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната.

С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти - Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов,  Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.

На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

Гвардейският представителен духов оркестър се изявява като първокласен художествено-изпълнителски колектив. Безспорни са неговите заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини. Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

Национална гвардейска част - официален уеб сайт © 2012-2019. Всички права запазени! Изработка и поддръжка на сайта #TAG Web Studio

Информацията в този сайт е публична и може да бъде копирана и разпространявана свободно, като изрично се упомене източника. Неоторизираните опити за добавяне или подмяна на информация са строго забранени. Води се статистика за всички посещения.