A+ A A-

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН АНСАМБЪЛ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИБогата и разнообразна е творческата биография на Армейския ансамбъл. През годините на своето съществуване той се утвърждава като един от основните културни и творчески институти. Официално е създаден на 1 октомври 1944 г.,когато се взима решение към Министерството на войната да се създаде Представителен хор,по инициатива на учителя по музика от Първа мъжка гимназия Драган Прокопиев.Началото  се поставя от 23 хористи, акордеонисти художествен ръководител.През 1945 г. щатът се увеличава до 100 души. С това се изменя  структурата  на състава и се създават условия за разширяване на репертоара му. През 1948 г. със Заповед № 29 на ПУВ от 19 април Военнопредставителният хор се причислява към Централния дом на войската. По същото време към него е включен и танцов състав от 10 човека и хореограф. Разполагайки с хор, симфоничен оркестър и танцова формация, разширеният състав си поставя задачата да постави на сцена нови, големи по формат и специално създадени за него произведения от едни от най-големите български творци. С преминаването към Централния дом на войската, Военнопредставителният хор се преименува на Военнопредставителен ансамбъл (ВПА),  което  отговаря  на  неговия  нов облик. Наред с натоварената концертна програма, Ансамбълът още от самото начало оказва помощ на войнишката художествена самодейност.

От 1 октомври 1962г. към Театъра на народната армия се създава Армейският естраден ансамбъл (АЕА). Основаният през 1957 г. квартет „Армейска песен” е прехвърлен към новосформирания АЕА. Най-известните имена от културните афиши на столицата от това време са привлечени да работят там. На негова сцена се поставят първите мюзикъли в България, специално написани за Естрадата на Армията, както я нарича публиката. Тук се ражда идеята да се създаде първото в България държавно вариете, където да се правят спектакли по подобие на прочутия берлински “Friedrichstadtpalace”.През март 1980 г. Естрадата на народната армия получава името „Сребърни звезди”.Разполагайки с оркестър, артисти, балет, солисти и квартет, Армейският естраден ансамбъл пълни салоните на Театъра на армията със софийска публика, специално дошла да види постановките и тематичните концерти. Почти половината от представленията, които изнася Ансамбълът в страната, са за гражданска публика.Съставътзаявява яркото си творческо присъствие и е безспорен авторитет в културния живот на страната ни. От неговото създаване до днес, през състава му са преминали едни от най-видните български дейци на изкуството и културата – Филип Кутев, Жул Лев, Алипи Найденов, Петър Ступел, Кирил Дончев, Емил Георгиев, Ангел Заберски, Иван Стайков, Димитър Гетов, Петър Петров, Николай Гаубич, Никола Николов, Никола Гюзелев, Боян Лечев, Ана Томова-Синтова, Румяна Барева, Маргрет Николова, Ирина Чмихова, Георги Кордов, Емилия Маркова, Кирил Семов, Стефка Оникян, Кичка Бодурова, Христо Кидиков, Нели Рангелова, Георги Христов, Михаил Белчев, Симеон Щерев и много други.

От месец март 2009 г. Ансамбълът на Българската армия е в състава на Националната гвардейска част. Днес той се нарича Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Отново известни и любими български изпълнители са част от афиша на Ансамбъла– Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Антония Маркова, Станислава Димитрова – Съни, Вили Станева, Соня Иванова, Таня Дупаринова, Надя Казакова, фолклорна формация „Ладена”, танцов състав „Алгара”, оперният певец Стоян Бончев и емблематичният квартет „Армейска песен”, на който се пада честта да защити името и качествата на своите предци. Водеща на концертите е очарователната Галя Димитрова, която заедно с актьорът-рецитатор Янко Лозанов участва в тържествените мероприятия на Националната гвардейска част.Изпълнителите и съставите от Ансамбъла, заедно с Гвардейския представителен духов оркестър изнасят съвместни концерти по случай бележити дати. Заедно с гвардейците и оркестъра, участват в шоу спектакъла „Искри”, който е емблематичен за Националната гвардейска част.

Началник на Представителния ансамбъл на ВС е Снежина Темелкова, която е и сценарист на концертите.Музикален ръководител на Ансамбъла е Ивайло Терзиев, а хореограф-постановчик на концертните спектакли – Десислав Михайлов.

От своето създаване досега, Армейският ансамбъл е гастролирал многократно в редица страни. Навсякъде е приет изключително радушно както от военнослужещите, така и гражданството. Възторжени са отзивите вразлични чуждестранни печатни издания, част от които се пазят в архивите на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Национална гвардейска част - официален уеб сайт © 2012-2019. Всички права запазени! Изработка и поддръжка на сайта #TAG Web Studio

Информацията в този сайт е публична и може да бъде копирана и разпространявана свободно, като изрично се упомене източника. Неоторизираните опити за добавяне или подмяна на информация са строго забранени. Води се статистика за всички посещения.